برنامه‌ریزی برای محصول سیب تولیدی استان ضروری است

استاندار آذربایجان غربی با اشاره به لزوم برنامه ریزی سه گانه در قالب‌های کوتاه، میان و بلندمدت برای ساماندهی وضعیت محصول سیب این استان گفت: باید زمینه جایگزینی کشت برخی محصولات کشاورزی بویژه باغی نیز فراهم شود.

به گزارش روابط عمومی فرمانداری شهرستان سلماس؛ محمدصادق معتمدیان عصر دوشنبه در جلسه ساماندهی سیب آذربایجان غربی افزود: یکی از مهمترین اقدامات با توجه به شرایط منطقه و وضعیت آبی، کشت محصولات کم آب بر است.

وی اظهار کرد: 2 هزار و 500 هکتار از زمین‌های استان طی ماه‌های گذشته درخت گردو و پسته کاشت شده که نتیجه آن افزایش درآمد در کنار کاهش حداقل 40 درصدی مصرف آب است.

معتمدیان ادامه داد: باید به سرعت زمینه توسعه این گونه کشت‌های کم آب بر در  اراضی کشاورزی و باغی استان فراهم شود که در راستای افزایش کشت‌های جایگزین، اقناع مردم و استفاده از ظرفیت‌های ترویجی است که در این خصوص مشکل داریم.

استاندار آذربایجان غربی با اشاره به جایگاه مهم سیب در کشاورزی و باغداری تاکید کرد: 55 درصد باغات بارور در استان باغ سیب است که البته بهره وری قابل قبولی ندارد و ارزش افزوده آن، بسیار کم به نظر می‌رسد.

معتمدیان با اشاره به لزوم توجه به راه اندازی پایانه های صادراتی تخصصی به ویژه در حوزه سیب در آذربایجان غربی یادآور شد: در این خصوص، سیب از محصولات اولویت دار در استان است و ما نیز از آن حمایت می‌کنیم.

وی با تاکید بر لزوم توجه به فرآوری محصولات کشاورزی از جمله سیب با استفاده از تجربیات کشورهایی نظیر آلمان با ظرفیت 50 موردی فرآوری سیب گفت: در این خصوص می‌توان در گام‌های نخست، از ظرفیت مردم و روستاییان استفاده و زمینه کاهش خام فروشی را فراهم کرد.

استاندار آذربایجان غربی : برنامه‌ریزی برای محصول سیب تولیدی استان ضروری است

وی، توجه به بازارهای جدید سیب در دنیا را مورد تاکید قرار داد و گفت: در این خصوص، باید از ظرفیت دیپلماسی اقتصادی به صورت موثر استفاده شود و در این راستا، توجه ویژه به بازار کشور عراق و تلاش برای حذف موانع صادراتی به این کشور باید مورد اهتمام جدی ما مسوولان و همچنین فعالان اقتصادی و تجاری قرار گیرد.

استاندار آذربایجان غربی بر لزوم جلوگیری موثر و فعالانه از فعالیت مراکز غیرقانونی خرید و فروش سیب درکنار جاده ها تاکید کرد و افزود: اجازه کار غیرقانونی در این خصوص به هیچ وجه نباید داده شود و افرادی که هم مجوز می‌گیرند باید مکان مشخص و محصور داشته باشند.

معتمدیان جلوگیری از فعالیت دلالان را یکی از راهکارهای افزایش درآمد کشاورزان به ویژه در حوزه سیب دانست و اضافه کرد: باید کاری کنیم درآمدی که به جیب دلال می‌رود، به جیب کشاورز بر گردد که در این خصوص تلاش همه دستگاه‌ها بسیار مهم است.

وی یادآور شد: زمان نگهداری سیب در سردخانه ها باید کاهش یابد و از همه ظرفیت‌ها برای صادرات سیب استان به نحو احسن استفاده شود.

استاندار آذربایجان غربی از برنامه ریزی برای استفاده اقتصادی از ظرفیت حمل و نقل ریلی در استان بویژه در محصولاتی نظیر سیب خبر داد و گفت: سعی داریم زیرساخت‌های توسعه انبارهای مربوط به راه آهن و استفاده اقتصادی از قطار را در دستور کار جدی قرار دهیم و در برنامه یک ساله این امر را محقق کنیم.

معتمدیان همچنین کاهش معطلی در گمرکات را مورد تاکید قرار داد و افزود: گمرک باید به صورت شبانه روزی و بدون تعطیلی در زمینه صادرات سیب فعالیت داشته باشد تا از بروز مشکل در این خصوص جلوگیری شود.

رییس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی هم در این جلسه با ارائه گزارشی از وضعیت سیب استان اظهار کرد: 60 هزار هکتار باغ سیب بارده در استان داریم که پیش بینی می‌شود امسال یک میلیون و 100 هزار تن محصول برداشت شود.

اکبر کرامتی اضافه کرد: از این میزان، 800 هزار تن سهم صادرات و همچنین نگهداری در انبار و سردخانه ها خواهد بود، 240 هزار تن به صورت صنعتی و بقیه هم به صورت تازه خوری مصرف می‌شود.

وی ادامه داد: سال گذشته 350 هزار تن سیب صنعتی در آذربایجان غربی داشتیم که امسال این رقم بیش از 100 هزار تن کاهش دارد.

کرامتی افزود: از 10 روز دیگر، پیک برداشت محصول سیب در آذربایجان غربی شروع می‌شود و امیدواریم امسال با برنامه ریزی صورت گرفته، مشکلات مرتبط با سیب درختی در استان کاهش یابد.

 در این جلسه در خصوص رفع مشکلات سیب در آذربایجان غربی برای بهره مندی همه بخش‌های چرخه تولید، انبار، فرآوری، بازاریابی و صادرات سیب بحث و تبادل نظر شد.

آذربایجان غربی، بیشترین میزان تولید سیب در کشور را دارد و حدود 30 درصد سیب کشور در این استان تولید می‌شود؛ البته سیب یکی از محصولات باغی پرآب بر بوده و میزان آب بری آن، طبق نظر کارشناسان بالا است.