بازدید فرماندار سلماس از تپه اهرنجان

به گزارش روابط عمومی فرمانداری شهرستان سلماس؛ فرماندار سلماس از پروژه گمانه‌زنی به‌منظور تعیین عرصه و حریم پیشنهادی تپه اهرنجان بازدید کرد.

مسئول میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان سلماس با اشاره به پروژه گمانه‌زنی گفت: پس از وقفه‌ای ۲۸ ساله، کاوش‌های باستان‌شناختی در این شهرستان با پیگیری‌های مدیرکل میراث‌فرهنگی استان، فرماندار شهرستان سلماس و تامین اعتبار از سوی شهرداری سلماس در مهمترین محوطه شمال غرب ایران (تپه اهرنجان) آغاز شده است.

افراسیاب گراوند افزود: تپه اهرنجان از مهمترین محوطه‌های باستانی شمال غرب ایران مربوط به هزاره هفتم قبل از میلاد است. این اثر باستانی که جزو اولین روستاهای آذربایجان محسوب می‌شود، تپه کوچکی است که در شمال غرب شهر سلماس و ما بین کوی فرهنگیان ۱ و ۲ واقع شده است. پراکندگی مواد فرهنگی سطح محوطه شامل سفال، استخوان، تیغه‌های ابسیدین، سنگ ساب، دست آس، هاون‌های سنگی و انواع سردوک ها است که براساس گونه‌شناسی مواد فرهنگی بویژه سفالینه‌ها، این محوطه را می‌توان استقراری متعلق به ادوار مختلف فرهنگی (نوسنگی جدید، مس سنگی، مفرغ و آهن) محسوب کرد.

وی عنوان کرد: این اثر ارزشمند باستانی به‌دلیل قرارگیری در داخل شهر و منطقه توسعه شهری دچار آسیب‌های متعددی شده است، بخش زیادی از حرایم استحفاظی آن به‌دلیل تفکیک و تبدیل به منازل مسکونی فرهنگیان از بین رفته و از طرفی برداشت خاک تپه برای امورات ساختمانی از قسمت‌های شرقی و جنوبی آن، آسیب‌های جبران ناپذیری به آن وارد آورده است.

** تپه اهرنجان در ردیف نخستین سکونتگاه های بشری ایران
تپه اهرنجان با 9 هزار سال قدمت در دشت سلماس و در شمال غربی دریاچه ارومیه قرار دارد که به آن در زبان محلی ˈکول تپه سیˈ یا تپه خاکستری نیز گفته می شود و جزو نخستین سکونتگاه های بشری در ایران به شمار می رود.
مسوول نمایندگی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سلماس معتقد است که چهار لایه تمدنی بر روی این تپه شناسایی شده است.
افراسیاب گراوند ادامه داد: تپه اهرنجان محل کارگاه های تولیدی انسان های باستان بوده و از این لحاظ ظرفیت منحصربفردی برای کاوش های باستان شناسی و آشنایی با سبک زندگی پیشینیان دارد.
وی افزود: در گذشته علاوه بر قطعات سفال های دوره نوسنگی تعدادی مشته سنگ، سنگ ساب، هاون سنگی، تیغه های آبسیدین، انواع سردوک ها و ادوات ساخته شده از استخوان حیوانات از سطح این تپه جمع آوری شده است.
توحید ملک زاده، پژوهشگر تاریخ و نویسنده کتاب تاریخ 10 هزار ساله سلماس نیز معتقد است که در این مکان باستانی ابتدا سنگ های اوبسیدین از معادن آتشفشانی غرب سلماس و در برخی موارد از ترکیه کنونی وارد می شد و پس از تبدیل به ابزارآلات جنگی مانند چاقو و سرنیزه به دیگر اقوام جهان صادر می شده است.

تپه اهرنجان نیز در دشت سلماس در شمال غرب دریاچه ارومیه قرار دارد که در منطقه به "کول تپه سی" یا تپه خاکستری موسوم است، این تپه که قدمت ۹ هزار ساله زندگی جمعی در منطقه را مشخص می کند بنا به اعتقاداتی جزو نخستین روستاهای منطقه محسوب می شود.

بر اساس کاوشها و مطالعات انجام شده علاوه بر قطعات سفالهای دوره نوسنگی تعدادی مشته سنگ، سنگ ساب، هاون سنگی، تیغه های آبسیدین، انواع سردوکها و ادوات ساخته شده از استخوان حیوانات نیز از سطح این تپه جمع آوری شده است.

بیشتر ظروف اهرنجان را انواع کاسه های ساده و سبو تشکیل می دهند و بعضی از کاسه های اهرنجان دارای لوله کوتاهی در زیر لبه هستند که شبیه آنها تاکنون در هیچ محل باستانی دیده نشده است.

 شهرستان سلماس دارای بیش از ۲۰۰ هزار نفر جمعیت شهری و روستایی است که قرار گرفتنش در ساحل دریاچه ارومیه خود به زیبایی این منطقه از آذربایجان غربی افزوده است.