استاندار: آذربایجان غربی نیازمند نهضت ترویج کاهش مصرف آب کشاورزی است
به گزارش روابط عمومی فرمانداری شهرستان سلماس؛ محمدصادق معتمدیان روز پنجشنبه در جلسه بررسی اقدامات سازمان جهاد کشاورزی در راستای احیای دریاچه ارومیه افزود: باید توجه ویژهای به حوزه نرم افزاری و تدوین برنامههای موثر در حوزه ترویج کشاورزی استان بویژه حوضه آبریز دریاچه شود.
وی اضافه کرد: اولویت اول ما در بخش کشاورزی، آموزش و ترویج است که در این خصوص، علاوه بر اجرای برنامهها توسط سازمان جهاد کشاورزی، باید از ظرفیت رسانهها، مطبوعات، قلم به دستان، تریبون داران، علما و دانشگاهیان نیز استفاده کرد.
استاندار آذربایجان غربی با تاکید بر اینکه ما عزم جدی برای احیای دریاچه ارومیه داریم، ادامه داد: در این خصوص، باید خود مردم هم پای کار باشند و در مسیر احیا، نقش خود را به خوبی ایفا کنند.
معتمدیان با اشاره به اینکه در کنار احیای دریاچه ارومیه، بهبود معیشت بهره برداران بخشهای مختلف نیز در دستور کار جدی است، گفت: در راستای اجرای طرحهای این بخش، حتی یک شغل هم نباید از دست برود و باید برنامهریزی جامعی صورت گیرد تا شغل و در آمد مردم و همچنین ارزش افزوده بخش کشاورزی روز به روز بیشتر شود.
وی، از برنامه ریزی برای اتمام طرحهای سخت افزاری احیای دریاچه ارومیه در سریعترین زمان ممکن خبر داد و یادآور شد: اقدامات نرم افزاری نظیر تلاش برای کاهش مصرف آب در حوضه دریاچه و همچنین بهبود الگوی کشت در حوزه زراعت و باغبانی همچنان ادامه دارد و رویکرد جدید ما، در همین حوزه تعریف شده است.
معتمدیان با بیان اینکه عمده اقدامات در راستای احیای دریاچه ارومیه طی سال های گذشته در زمینه سخت افزاری نظیر احداث سد، تونل، انتقال آب، ساخت تصفیه خانه و نظایر آن تدوین و اجرا شده، اظهار کرد: رویکرد نرم افزاری باید جایگزین بخش سخت افزاری شود و اولین گام هم در این حوزه، ترویج کشاورزی با الگوی کشت مناسب است.
وی بر بهره مندی از ظرفیت علمی دانشگاهها برای بهبود وضعیت کشاورزی، کاهش مصرف آب و در عین حال بهبود معیشت کشاورزان تاکید کرد و افزود: ارزیابی وضعیت موجود، اقدامات انجام شده طی سالهای اخیر و تدوین اقدامات لازم و ضروری پیش رو از دیگر اولویتهای این بخش است و باید در این خصوص، تمهیدات ویژهای از سوی سازمان جهاد کشاورزی اندیشیده شود.
استاندار آذربایجان غربی تاکیدکرد: در حال حاضر، کشاورزی ما اقتصادی نیست و باید به سمت بهبود این رویه حرکت کنیم.
رییس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی نیز در این جلسه با اشاره به اینکه کاهش 40 درصدی دریافت آب از منابع سطحی طی سالهای اخیر طبق مصوبات ستاد احیا در استان اجرایی شده است، گفت: این امر با اجرای طرحهای مختلف در بخش زراعت و باغبانی به نتیجه رسیده است.
اکبر کرامتی افزود: در حوزه آب و خاک اقدامات بسیار خوبی انجام شده که اجرای نزدیک به 19 هزار هکتار آبیاری تحت فشار، 726 کیلومتر انتقال آب با لوله، افزون بر 6 هزار و 752 هکتار شبکه فرعی آبیاری و زهکشی و بیش از 460 هزار هکتار تهیه نقشه کاداستر از این جمله است.
وی اظهار کرد: با این فعالیتها، زمینه صرفه جویی 144 میلیون مترمکعب آب در آذربایجان غربی فراهم شده است.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار آذربایجان غربی با اشاره به اینکه این کاهش تخصیص آب از سدها برای جهاد کشاورزی محقق شده، گفت: با این وجود، کشاورزان، آن را با آب زیرزمینی جایگزین کردهاند.
یاسر رهبردین افزود: کسری آبخوان موجود در استان نیز این امر را نشان میدهد.
در این جلسه مدیران زراعت و باغبانی و ترویج جهاد کشاورزی آذربایجان غربی نیز به ارائه گزارش پرداختند.
صرفه جویی 172 میلیون مترمکعبی مصرف آب در بخش زراعت حوضه دریاچه ارومیه، کاهش 12 هزار هکتاری سطح زیرکشت یونجه در این حوضه و تغییر آن به کشت های بهتر و کم آب بری نظیر ماشک، کاهش سطح زیرکشت ذرت دانه ای از 10 هزار هکتار به حدود هزار تا هزار و 200 هکتار در حوضه، جایگزینی باغات با محصول پسته برای کاهش حداقل دو سومی مصرف آّب، تبدیل آبیاری غرقابی در باغات به نواری و اجرای طرح های الگویی برای کاشت محصولات بهتر و کم آب بر در استان از جمله موارد مطرح توسط مدیران این بخش ها بود.